Bir çalışanın bir aile üyesinin vefat etmesi sonrasında onun yasını tutmak için işten ayrılabileceği bir süreye ölüm izni denir. Ölüm izni hem devlet memurların hem de özel sektörde çalışanlara verilen bir izindir. Çalışanlar ölüm izni süresi içerisinde çalışıyorlarmış gibi ücret almaya devam ederler. Memurların ölüm izni esasları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde belirlenmiştir. Özel sektör çalışanlarınınsa ölüm izni esasları 4857 Sayılı İş Kanunu çerçevesinde belirlenmiştir. Peki, ölüm izni nedir? Dahası ölüm izni kaç gündür? İşte bu ve benzeri sorulara dair ayrıntıların tamamı!
Ölüm izni her şeyden önce çalışanlar için en temel haklar arasında yer almaktadır. Bu iznin verilmesinde genel anlayış çalışanın vefat eden yakınına son görevlerini yapabilmesi için ona zaman vermektedir. Böylece çalışan yakının cenazesiyle ilgilenerek, onun cenazesine de katılabilmektedir. Ayrıca çalışanın yakınını kaybetmesinden duyduğu acıyla başa çıkması noktasında ölüm izninin çalışana zaman kazandırdığını ifade etmek de mümkün olmaktadır. Böylece çalışan daha sonraki süreçte psikolojisini toplamak adına da zaman kazanmış olur.
Ölüm İzni Kaç Gündür?
Ölüm izninin süresi Emekli Sandığına bağlı olarak çalışan memurlar için 657 Devlet Memurları Kanunu’nun 104. Maddesine göre belirlenmektedir. Devlet memurları için yasal bir hak olarak tanımlanan ölüm izninin süresiyse 7 gündür. Devlet memurunun ölüm izni kullanabilmesi için anne ya da babasının vefat etmesi gerekmektedir.
Devlet eşinin anne ya da babası da hayatını kaybetmişse de devlet memurlarının 7 günlük ölüm izni hakkı bulunmaktadır. Ayrıca kardeşin vefat etmesi de devlet memurlarının ölüm izni kullanmalarını mümkün kılar. Devlet memurunun eşi ya da çoğu vefat etmişse 7 günlük ölüm izni kullanma hakkı bulunmaktadır.
Günümüz itibariyle özel sektörde çalışanların da ölüm izni hakkı bulunmaktadır. Özel sektörde çalışanlar İş Kanunu’nun ek madde 2’de yer alan kriterler dikkate alınmaktadır. Bu kapsamda özel sektörde çalışanlar için ölüm izni süresi 3 gündür. Çalışanın anne ya da babası vefat etmişse; eşi ya da çocuğu vefat etmişse 3 günlük ölüm izni alabilmektedir. Bu durum kardeşi vefat eden özel sektörü çalışanı için de geçerlidir.
Şayet ölüm izni süresi hafta sonuna den gelmişse ya da resmi tatile denk gelmişse böyle durumlarda ölüm izni süresinin uzaması mümkün olmaz. Çünkü yasada belirtilen süreler işgününü esas almamaktadır. Yani resmi tatil olsun ya da olmasın, memurların ölüm izni süresi 7, özel sektör çalışanlarının ölüm izni süresi 3 günü aşamaz.
Ölüm İzni Kimlere Verilir?
Kanunda yer alan hükümler çerçevesinde çalışanların yakınları vefat ettiğinde alabildikleri izne ölüm süresi denmektedir. Ölüm izni hakkı hem işçiler hem de memurlar için geçerli olmaktadır. Ancak ölüm öncesinde bu tür biz iznin kullanılması söz konusu değildir. Özetlememiz gerekirse ölüm izninin kullanılabilmesi için ölüm olayının gerçekleşmesi gerekmektedir.
Ölüm izni süresi boyunca çalışanlar aktif olarak çalışıyorlarmış gibi ücret almaktadırlar. Bu durum hem kamu sektörü çalışanları hem de özel sektör çalışanları için geçerliliğini korumaktadır. Burada ölüm izninin kullanılması sırasında maaştan herhangi bir kesintinin yapılması söz konusu olmaz. Bundan dolayıdır ki ölüm izni; çalışanlara önemli bir iş güvencesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hem özel sektör çalışanlarının hem de kamu sektörü çalışanların yıllık izin hakları bulunmaktadır. Çoğu zaman ölüm izni alanların bu izin süresinin çalışanların yıllık izninden düşüldüğüne dair yorumlar yapılmaktadır. Oysa çalışanların ölüm izin süreleri hiçbir şekilde yıllık izinlerinden düşmez. Yani ölüm izni süresinde çalışan faal bir şekilde çalışıyor gibi maaşını alır ve yıllık izin süresi de kısalmaz.
Devlet memurlarının ölüm izni kullanmaları gündeme geldiği zaman herhangi bir sorunla karşılaşmadan bu haklarını kullanabildikleri bilinmektedir. Ancak kimi zaman özel sektör çalışanlarının ölüm iznini kullanmak konusunda birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalmaktadır. Böyle durumlarda işçilerin de atabilecekleri adımlar vardır.
Şayet işveren işçiye ölüm izni kullandırmayacak olursa işçinin tek taraflı haklı fesih hakkı bulunmaktadır. Bundan dolayı işveren çalışanına ölüm izni vermemesi durumunda işçinin hem işçilik alacaklarına yönelik olarak hem de ölüm izninden kaynaklanan alacağı için dava açma hakkı bulunmaktadır.
Memurlarda Ölüm İzni
Ölüm izni memurlarda farklı özel sektör çalışanlarında farklı sürelerdedir. Özel sektör çalışanları için 3 gün olan ölüm izni süresi devlet memurlarında 7 gündür. Buradaki 7 gün kavramı işgünü değildir. Yani memur ölüm izni kullandığında aldığı 7 günlük izin süresi resmi tatillere denk gelse dahi bu süre uzamaz. Günümüz itibariyle devlet memurlarına yönelik işlemler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında gerçekleşmektedir.
Devlet memurlarının ölüm izinleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun içeriğinde yer alan özlük hakları bölümünde yer almaktadır. Devlet memurları için ölüm izninin verilmesi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. Maddesi gereğince uygulanmaktadır. Bu izni kullanan memurların maaşlarında herhangi bir kesintiye gidilmemektedir. Çünkü memurlar bu süre zarfında çalışıyorlarmış gibi kabul edilmektedir.
Devlet memurlarının hangi hallerde ölüm izni kullanabileceklerine yönelik kriterlerin tamamı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun içeriğinde yer almaktadır. Bu kapsamda aşağıdaki durumlarda devlet memurlarının ölüm izni kullanabilmeleri mümkün olmaktadır:
- Eşinin vefat etmesi
- Çocuğunun vefat etmesi
- Annesinin yaşamını yitirmesi
- Babasının yaşamını yitirmesi
- Kayın pederinin vefat etmesi
- Kayın validesinin vefat etmesi
- Kardeşinin hayatını kaybetmesi
Devlet memurunun yakınlarının vefat etmesi sonrasında 7 günlük süre başvurunun hemen sonrasında başlamaktadır. Ölüm olayı gerçekleşmeden memurların ölüm iznini kullanabilmeleri mümkün değildir. Bir de ölüm izni amca, dayı ya da hala ve teyzenin vefat etmesini kapsamamaktadır.
2022 Ölüm İzni Kimler İçin Geçerli

Çalışanlarının özlük hakları sürekli olarak güncellendiğinden 2022 ölüm izni hakkına dair güncel bilgiler biliyor olmak gerekmektedir. Peki, 2022 ölüm izni kimler için geçerli? Yasalar çerçevesinde memurun eşi, çocuğu ya da anne ve babası vefat ettiği zaman ölüm izni kullanma hakkı ortaya çıkar. Yine memurun kayın peder ya da kayın validesinin vefatı ve kardeşinin vefat etmesi durumunda da ölüm izni kullanmak mümkün olur.
Özel sektör çalışanlarının ölüm izni kullanma hakları İş Kanunu’nu kapsamaktadır. Bu kapsamda özel sektör çalışanın eşi ya da çocuğu vefat ederse ölüm izni kullanabilmektedir. Yine özel sektör çalışanının kardeşi, anne ya da babası vefat ettiğinde de ölüm izni kullanma hakkı vardır. Ayrıca özel sektör çalışanın kayın validesi ya da kayın pederi vefat edecek olursa, ölüm izni kullanmak yasal bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Miras Paylaşımı Nedir? Geylani Hukuk Bürosu Aile Hukuku Rehberiniz - Ağustos 14, 2024
- Kardeşler Arası Miras Paylaşımı: Adil Çözümler – Geylani Hukuk Bürosu - Ağustos 5, 2024
- Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları 2024 Rehberi: Geylani Hukuk ve Arabuluculuk - Temmuz 21, 2024
14 thoughts on “Ölüm İzni Nedir? Ölüm İzni Kaç Gün? 2023”
Devlet memurunun ki anne babada özel sektördekinin anne babası değilmi kanunlar neden eşit değil bu ülkede insanları eşit tutmak çokmu zor yoksa bir işçi 4 gün daha izin yaparsa iş yerimi batar
Dede , babaanne, anneanne ve eşinin dedesi gibi üst soy yakınlarda ölüm izni kaç gündür ?
Öz dayım vefat etti kurumsal bir şirkette çalışıyorum kaç gün ölüm iznim var isverinim öyle bir ölüm iznim olmadığını iddia ediyor
Bayan memurun kocasının kız kardeşinin vefatında izin hakkı olurmu
Devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının veya kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere ölüm izni hakkı tanınmıştır. Özel sektör çalışanlarına ise anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 günlük ölüm izni verilir.
Merhabalar devlet memurunun hemşire olarak izmirde üniversite hastanesinde görev yapmaktayım dedem vefat ettiğinde ölüm iznim var mıdır acaba
Merhaba eşimin kardeşi yani kaynım vefat etti . Özel sektör çalışanı olarak izin hakkım bulunuyor mu?